Dags för en dansbana i Luleå

Denna vecka pågår dansbandsveckan för fullt i Malung. Det är en folkfest där drygt 50000 människor samlas för att dansa och umgås. Det är verkligen en fantastiskt plats. Runt om i Sverige finns det många danslogar och dansbanor som är väldigt populära och välbesökta.
Men inte i Luleå!

För den som vill dansa på sommaren och stora delar av året måste idag åka söderut, alltför ofta till Skellefteå och ännu längre bort. Något galet måste ha skett på vägen, hur tänkte politiken egentligen?

På senare år har t.ex. försök gjorts för att mildra omständigheterna med t.ex. Ebeneser där man nu kan dansa på vinterhalvåret då bl.a. Luleå bugg och Swing arrangerar dans. Det är såklart väldigt bra men det mättar inte danssuget i vår stad eller Norrbotten.

Jag måste säga att politiken på ena sidan satsat en hel del på dans de senaste åren, och mycket av det har såklart varit riktigt bra, men man har definitivt missat att satsa på bredden, det folkliga. Alla som gärna vill åka på dans någon gång men ogärna vill resa speciellt långt. Detta gäller alla vi som gillar socialdans, oavsett om det är bugg, foxtrot, lindy hop, salsa, gammeldans och så många fler dansformer.

Nu tycker jag det är dags för en dansbana i Luleå. Jag blev oerhört glad när Björn Backe ordförande i Luleå salsa club skrev ett medborgarförslag om en dansbana centralt. Desto fler som driver på desto bättre.

Vi från Liberalerna drev på detta redan 2014 i kommunfullmäktige med en motion och vi fick faktiskt ett hyfsat positivt besked om att vår pärla Gültzauudden skulle kunna utvecklas genom att vi skulle få ha ett rådslag där medborgare, föreningar och näringslivet alla bidrar med sina tankar och idéer om vad som borde ske där, ett av förslagen där kunde vara en dansbana.
Tyvärr har inget skett sedan dess.

Personligen tycker jag att en dansbana (gärna med tak), en scen (kanske kombinerad med dansbanan), samt ett kallbadhus (precis som fanns på Gültzaaudden förr) borde byggas.
Till dansbanan/scenen skulle man kunna skapa en året runt öppen restaurang också.
Luleå är en bra stad för en dansbana. Bäst är någonstans i centrum, och då gärna Gültzaudden (där det en gång i tiden stod en dansbana där kallad ”Ellipsen”).

pa-1940-talet-fanns-dansbanan2.jpg

Jag kan faktiskt inte förstå att något så folkligt och populärt som socialdans, inte prioriteras högre i en kommun som Luleå. Dans i alla former är kultur som är riktigt bra för folkhälsan. Som skapar naturliga mötesplatser för människor från alla delar av samhället. Som skapar attraktivitet och glädje. Vi behöver mer sånt i Luleå inte mindre.

Jag kommer att fortsätta kämpa för en dansbana i Luleå, det är en investering för Luleå och Luleåborna.

Thomas Söderström (L)
Ledamot, Luleå kommunfullmäktige

 

bkpam2132068_vasterhagen_1600px.jpg

Västerhagen i Halland är ett exempel på en intressant dansbana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s