Alla barn ska kunna äta sig mätta i Luleås skolor!

Först och främst blir jag ledsen för familjen Heedman som i lördagens Kuriren beskriver sin situation och hur den hanterats, och många fler famljer som tidigare hamnat i samma sits. Att inte få välja vilken mat som serveras till sitt barn skadar såklart hur medborgarna ser på den kommunala skolan i Luleå.

Vi har i barn och utbildningsnämnden diskuterat matfrågan ofta den senaste tiden och Liberalerna har i nämnden varit tydliga med hur vi ser på maten i Luleå kommun.
I höstas fick vi igenom ett tilläggsförslag som innebär en utredning om att även vegansk mat ska serveras i den kommande buffémodellösningen i kommunens grundskolor.

Liberalerna vill att även förskolan ska kunna få komponera sin egen måltid beroende på önskemål via den buffeliknande modell som beslutats. Där man kan ta sin mat och komponera tillbehör efter vad man är sugen på. Det behöver inte bli dyrare eller mer komplicerat än idag. Förvaltningen kommer troligen tjäna in tid och pengar på att inte behöva administrera lika många specialansökningar.
Det är de bästa sättet att tillmötesgå önskemål om veganskt, lakto-ovo vegetariskt, LCHF, kött, eller annat.

Barn och föräldrar är idag otroligt informerade och myndigheterna hamnar som vanligt efter i vad som är bra för kropp och hälsa. Att av tradition tvinga barn att äta korv eller inget alls är något som låter som 1970, idag är det 2018 och då krävs det en förändring i tankesättet. Barn med andra önskemål måste kunna bli mätta i skolan utan att tvingas äta något dom faktiskt inte äter. Detta handlar faktiskt inte om vanlig ”trots” från barn och föräldrar utan faktiskt om hur en familj väljer att leva sitt liv genom mat och hälsa.

Livsmedelsverkets har hållningen: ”Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – veganmat.”.
En vegan vet mycket väl vad som gäller, och föräldrar som äter veganskt har otroligt bra koll på intagen för sina barn. Skolan måste släppa kontrollen och börja lita på föräldrarna och dess önskemål i detta avseende.

En annan viktig aspekt är att vi behöver se detta utifrån ett konkurrens hänseende, som det hanterats nu skadar snarare den kommunala skolan långsiktigt. Som Liberaler tycker vi det är bra att vi har fristående skolor i vår kommun, dom berikar och hjälper kommunens skolor att stå ”på sina tår” och hela tiden utvecklas. Det är bland annat därför vi har en skola som hamnar högre i olika mätningar än andra kommuner i Norrbotten. Men om skolan i Luleå väljer att inte följa med utvecklingen på att servera det som önskas så kommer vi snart att bli frånsprungna från de fristående alternativen.
Vi vill inte se en situation där kommunens kommunala skolor utkonkurreras pga. vilken mat som serveras i våra skolor.

Thomas Söderström (L)

Ledamot, Barn och utbildningsnämnden Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s