Söderström (L): Bussresan genom Vitådalen

Igår onsdag har jag fått åka buss på samma rutt som barnen i Vitådalen kommer tvingas göra under resten av sin skolgång om förslaget om framtidens skola går igenom.

12592756_10156517023905084_1210917655377723172_nDet var en mycket lärorik resa som började i Råneå där vi fick ett varmt och trevligt välkomnande av ”Rädda Vitåskolan-gruppen”. Samtliga partier var inbjudna och alla var på plats förutom M.

Under resans gång så stannade vi upp på valda platser för att belysa barnens resväg. En hel del fakta togs upp under resan både om Vitådalen men självklart även om utredningen ”framtidens skola”.

Vi åkte hela vägen upp till Forshed med uppdraget att åka hela färdsträckan som den är tänkt utifrån ett skolbarns verklighet. (Vi blev även bjudna på fika i Forshed, vilket kanske är att komma lindrigare undan än skolbarnen, men ändå väldigt trevligt).

Resan i sin helhet tog från Forshed till Råneskolan hela 1 timme och 11 minuter och var 55 km lång. Tiden blev dessutom lite optimistisk för en bussresa med skolbarn då oförutsedda händelser inte simulerades under färden, med andra ord kommer restiden att bli något längre.

12661761_10156517112405084_7970873457859343673_nDet var otroligt lärorikt att se resan utifrån busschaufförens synvinkel där det bl.a. framkom att chauffören alltid måste lämna av/plocka upp barnen från ”dörrsidan” av bussen vilket innebär att chauffören ofta måste köra ett extra varv för att vända på bussen (vilket tar mer tid än planerat). Detta är jag övertygad om att ingen tjänsteman räknar/tänker på i sina kalkyler.

Jag är otroligt imponerad över alla föräldragrupper och organisationer i kommunen och deras engagemang. Vitågruppen är en av dem och med deras engagemang och glöd är jag övertygad om att dom klarar av vilka hinder som helst som dom ställs inför, bara dom tillåts vara delaktiga.
Som liberal kan jag inte ställa upp på att kommunen stänger dörren för en sådan kreativitet och problemlösning som föräldragrupperna visar på. Den går nämligen aldrig att återskapa den drivkraften hur mycket man än tror och vill på ett kontor i city.

Nej utredningens förslag bör slängas i soptunnan. Vi i Liberalerna har tillsammans med Centern och Kristdemokraterna ett eget förslag där vi vill att det inrättas en skolkommission bestående av lärare, föräldrar, rektorer, experter och förvaltningar med en annan ingångsvinkel:

Skolkommissionen ska få i uppdrag att se över ”framtidens skola i he12669567_10156517116790084_6784762998513042653_nla Luleå”.
Hur ska vi göra läraryrket mer attraktivt, hur ska vi klara av kompetensförsörjningen, hur ska vi kunna se till så att även landsbygden kan behålla och utveckla sina skolor. Hur ska vi kunna erbjuda en skola som berikar mångfald och valfrihet.

Landsbygden är en tillgång och jag är övertygad att om vi som politiker tillsammans med tjänstemännen ställer frågan som samarbete till samhället så kommer civilbefolkningen att ställa upp med goda idéer och lösningar för hur vi tillsammans ska kunna arbeta för att både behålla men även utveckla skolan på landsbygden ytterligare.

I dagens samhälle måste vi ta tillvara på kraften som varje enskild medborgare har, alla goda idéer måste kunna lyftas. 
Att skolan på ett eller annat sätt måste förändras tror jag att alla förstår i en föränderlig värld är det ett måste, men den förändringen kan bara börja om alla är med och då måste den baseras på verkligheten, annars skapar vi onödig oro och tar bort den framtidstro vi vill att alla ska känna.

12644784_10156517224355084_2648373967621591112_nGör om och gör rätt, låt oss inrätta en skolkommission och tillsammans skapa framtidens skola, både i stad och landsbygd.


Med vänlig hälsning

Thomas Söderström, (L)

Ledamot, Barn och utbildningsnämnden
Ledamot, Luleå kommunfullmäktige

2 reaktioner på ”Söderström (L): Bussresan genom Vitådalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s