Småhusägare med Luleå kommuns tomträtter drabbas hårt

Folkpartiet i Luleå har skickat in en interpellation (fråga ställd skriftligen i förväg till ansvarig) angående kommunens småhusägare som har sin bostad på en tomträtt ägd av kommunen.
2015 års småhustaxering gör att många småhusägare kommer få kraftigt ökade omkostnader.

Till Yvonne Stålnacke

Interpellation:
Tomträttsavgäld Luleå Kommun

Småhusägare står inför 2015 års småhustaxering. Med detta följer en ny taxering av tomtvärdet. För många kommer tomtvärdet att höjas markant eftersom Luleå växer och har blivit en attraktiv kommun att bo i.

I dagsläget säljer Luleå kommun tomträtter till 70 procent av marknadsvärdet. Köper man inte tomten av kommunen kommer den enskilde att drabbas hårt ekonomiskt. Oavsett blir det en stor utgift för den enskilde.

Exempel småhus 2,5 km från Luleå centrum. I dagsläget är tomten värd 421 000 kr det nya förslaget till taxeringsvärde år 2015 är 703 000 kr.

Tydligt är att tomten blivit värd betydligt mer. I dag betalar småhusägaren ungefär 9500 kr per år i tomträttsavgäld. Med det nya förslaget kommer tomträttsavgälden att kosta ungefär 23 500 kr per år.

Är det rimligt att betala 23 500 kr per år till Luleå kommun för tomträttsavgäld?

Rimligt vore att Luleå kommun nu åter gör en kampanj och säljer ut tomträtterna för 50 procent av marknadsvärdet – vilket skett tidigare.

Fler småhusägare kommer att köpa tomten som de hyr av kommunen och på så sätt får kommunen in mer pengar. Detta är den bästa lösningen för både småhusägaren och Luleå kommun. Individen drabbas inte lika hårt om man får möjlighet att köpa tomten till ett rimligare pris.

Med anledning av ovanstående undrar vi om kommunstyrelsens ordförande, Yvonne Stålnacke, är beredd att ta ett initiativ till att åter göra en kampanj för att sälja tomträtterna – till ett kraftigt rabatterat pris?

Luleå 2014-11-05

Thomas Söderström (FP)                           Carolina Björklund (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s