Norrbotten struntar i logdansen

För mig som varit och är aktiv inom dansvärlden och logdansens värld så har jag aldrig fått möjligheten att känna en positiv anda från politiker i Norrbotten eller Luleå. Visst, vi har lokaler och man hjälper logdanskulturen med samma typ av resurser som andra idrotter och kulturer. Nu senast tillfördes lite tröstresurser i form av att dans i form av en dansförening får möjlighet att synas på Ebeneser tillsammans med andra nedprioriterade kulturella yttringar, vilket är bra men det hjälper inte den stora massan människor som vill se en riktig förändring i synen på dans som kultur.

Något är fel i hur man väljer att se på logdans och som är en för många väldigt viktigt och stor kulturell yttring.

Låt mig ta några exempel: Norrbottens läns landsting (NLL) som styrts av Socialdemokraterna i mer eller mindre oöverskådlig tid har än idag ingen aktiv kulturell politik för att främja en av våra största kulturella yttringar i Norrbotten (logdansen). För att få en tydlig bild av hur NLL ser på dans så kan man ta och läsa kulturplanen som finns för NLL, den är gedigen och nämner dans i ett avsnitt men ingenting om ”vanlig” dans.

Danskulturplanen 2014-2016

Jag ställde själv frågan om varför logdans inte finns med till NLL under presentationen av kulturplanen (i vintras) och upplevde inte något gehör, min upplevelse av den korta diskussionen var att det räckte med det vi har nu. 

Är det bara den s.k. ”fina” estetiska dansen som skall finnas i Norrbotten? Vi har t.ex. exempel om ”dansens hus” som enbart skall innefatta ”findans”, inget för vanligt folk. Vi har exempel på danslärare som inte klarar av att lära ut pardans som kulturell yttring, vi har ”dans i nord” som är NLL’s verktyg för att främja dans, där pardans är väldigt nedprioriterat framför estetisk dans, (åtminstone i verkliga aktiviteter).

Missförstå mig inte, jag tycker att ALL dans är viktig, därför vill jag att logdansen skall få leva på lika villkor.

I Luleå är jag än mer besviken på hur kommunen hanterade ärendet med Mogenlogen utan att ta det fulla ansvaret när det blev klart att logen inte kom upp. Det finns få ursäkter som överträffar det misstaget, har inget emot hur storheden har formats, men kommunen hade i min mening ett stort ansvar att se till att det hela skulle lösa sig.
Kommuner skall inte bedriva logverksamhet men dom har ansvar att hantera detta kulturella arv precis som all annan kultur, och upplevelsen i Norrbotten är att det nedprioriteras till förmån för ”finare” alternativ.

Jag är därför oerhört glad att tillhöra ett parti som ser att detta är en av alla viktiga delar i vårt samhälle;

Folkpartiet i Luleå har nu presenterat ett förslag och lämnat in en motion om att utveckla Gültzaudden i en riktning som jag tror med fördel kan hjälpa danskulturen, förutsatt att medborgarna tycker att det är ett bra förslag.

Gültzauudden är en av Luleås riktiga pärlor, det är en naturlig plats där Lulebor i alla åldrar väljer att samlas, många har dessutom positiva minnen från området. Vi tycker att det finns stor utvecklingspotential i Gültzauudden, och vi skulle vilja se ett ordentligt rådslag kring hur man skulle kunna utveckla platsen ytterligare. Ett återskapande av dansbanan, en scen, kallbadhus är några av idéerna.

Med ett rådslag där medborgare, föreningar och näringslivet alla bidrar med sina tankar och idéer kan vi förädla pärlan Gültzauudden ytterligare, samt hur finansiering av eventuella investeringar kan ske.

Dock är det viktigt att behålla den park och naturkänsla som finns i området.


Med anledning av detta föreslår Folkpartiet liberalerna i Luleå att:


Det görs ett rådslag kring hur vi kan utveckla Gültzauudden.

 

Men för att få t.ex. en dansbana krävs det att någon vill ha det, det räcker inte med en enda individs visioner. Det är min fullaste övertygelse att det är vi medborgare som måste visa om detta är något att satsa på. Jag tror och hoppas att många tycker att en dansbana/multipark av någon form kan vara en bra idé.

Så min fråga till dig är:

Vad vill du att vi ska göra med Gültza? en dansbana? ett kallbadhus? ett nytt folketspark? idéerna är många.

Folkpartiet vill mer!

Med vänlig hälsning
Thomas Söderström #4
Kommunfullmäktigekandidat Luleå fullmäktige

bild-1416_81174638 -fotograf-maria-asn thomass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s